Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. :) Bővebb információ

A bőr felépítése és ápolása

Mit kell tudni a bőrről és a bőr rétegeiről?

A bőr a külvilágtól védi testünket. Ennek köszönhetően az egyes rétegeknek is megvan a maga funkciója, melyek egymással teljes összhangban működnek. A hámréteg feladata a testet elhatárolni a külvilágtól, védeni az olyan tényezőktől, mint az UV-sugarak, de a külvilág baktériumaitól is ez a réteg véd minket. 

Az irha a bőr középső rétege. Egyesek még emlékezhetnek rá biológia óráról, milyen jól jön most az akkor szerzett tudás, össze lehet rakni az emléktöredékeket. A dermisben találhatóak a nyirokerek, az idegek végződései, az apró hajszálerek, és például a szőrszálak gyökerei is. Ez a réteg tehát zanzásítva a bőr energia- és tápanyagellátásáért, valamint az érzékelésért felel. Mégis szoros összeköttetésben van a vékony hámréteggel és a bőraljával. 

A subcutis vagy hypodermis, azaz a bőralja főleg a hőszigetelésért felelős, itt találhatóak a zsírsejtek, melyeknek főként védelmi szerepe van. A három réteg több alrétegre osztható, és egymással finom egyensúlyban állva látják el funkciójukat. A mi dolgunk, hogy megvédjük bőrünket a külső hatásoktól, belülről pedig a megfelelő vitaminfelvétellel, folyadékbevitellel, tudatos táplálkozással tehetünk bőrünk egészségéért. Nézzük meg rétegekre bontva, hogy pontosan mit tehetünk bőrünkért!

A bőr felépítése

A hámréteg, azaz epidermis

A hámréteg fő funkciója az, hogy védőréteget képezzen a nap káros sugaraival, a külvilág vírusaival és baktériumaival, valamint a külső mechanikai hatásokkal szemben. A hámréteg legalsó rétege a bazális réteg, itt történik a hámsejtek képződése. Az új hámsejtek folyamatosan kifelé nyomják a felettük lévő hámsejteket, melyek végül lehullanak a bőrfelszínről. Ez a folyamat garantálja a bőr folyamatos megújulását. 

A bazális réteget három réteg követi, ezek a rétegek általában néhány sejtsorból állnak, leszámítva a szaruréteget, melyet akár 30 sejtsor is képezhet. Azonban ennek ellenére a bőr legvékonyabb rétege a hámréteg, néhány milliméter a vastagsága.

Amennyire kicsi ez a réteg, annál nagyobb a jelentősége. Ugyanis általában itt szívódnak fel és itt hasznosulnak a hatóanyagok. Ezen a rétegen múlik a bőr megjelenése, szépsége. A hidatálókrémekkel, különböző hatóanyagokkal a hámréteg rugalmasságát igyekszünk biztosítani.

Mit tehetünk az ép és egészséges hámrétegért? Olyan hatóanyagokkal kenjük, amelyek tényleg fel tudnak szívódni és tudnak hasznosulni. Figyeljünk a bőr eme külső rétegének pH-értékére is, mert az enyhén savas PH tökéletesen alkalmas arra, hogy a baktérium és vírus elleni védelmi funkciót ellássa. Míg a szaruréteg esetében az 5,5 körüli értéket, addig bőr alsó rétegei pH semlegesek - A 7-es pH semleges, felette pedig lúgos kémhatásról beszélünk.

A bőr természetes védelmének fenntartásához oda kell figyelni arra is, hogy milyen pH értékű krémeket használunk. Meg kell őrizni a bőr felső réteg savköpenyének épségét. Ezért nem javasolt például a lúgos szappan használata. A védőréteg kopása, átalakulása mellett a bőr dehidratálttá is válik, ha ilyen hatásoknak tesszük ki. Az érzékeny bőr például az átlagosnál lassabban regenerálódik, ezért különös figyelmet érdemel ilyen szempontból is.

Hogyan ápoljuk a hámréteget?

Amikor feszes és üde bőrt szeretnénk, a bőr legfelső rétegének szánjuk az ismert és népszerű hatóanyagok nagy részét. Mert ennek a rétegnek az üdesége adja a szép és selymes arcbőrt. 

A bőr legfelső rétege esetében az egyik legfontosabb dolog a fényvédelem, hiszen a szaruréteget éri a napfény. A fényvédő krémek használata azért kulcsfontosságú, mert az UV-fény lassítja az első bekezdésben felvázolt folyamatot, a bőr rétegeinek folyamatos és gyors megújulását. Emellett szárítja, roncsolja a bőrt, és felgyorsítja annak öregedését.

Az epidermis esetében a másik nagyon fontos dolog a folyamatos hidratálás. A természet is felkészült erre, mert a sejtek között olyan összetevők találhatók itt, melyek támogatják a folyadék megőrzését, a víz megkötését. Ha száraz vízhiányos a bőröd felső rétege, akkor tehát olyan anyagokra van szükséged, amelyek a hidratálnak: segítenek a bőrnek megkötni a vizet, ezáltal rugalmasabb és feszesebb lesz. 

Melyek ezek a hatóanyagok? Például ilyen a hialuronsav, mely vízmegkötő képessége mellett lassítja a bőr öregedését, de még gyulladáscsökkentő hatással is bír, a betain, az NMF-ek, karbamid, nátrium laktát, stb. Emellett fontosak az emoillensek, ezek puhítják a bőrt, segítenek a víz megtartásában és támogatják a bőr lipid rétegét.  Ilyenek a növényi olajok, vajak, ceramidok, észterek, szkvalán. Az AGE CONTROL arckrémek és a hidratáló krémek tehát tipikusan a hámrétegre fókuszálnak. Egy jól összerakott krém hatóanyagai támogathatják a bőr hámrétegének gyors és folyamatos megújulását, és hidratálják is az epidermist.

Ha például vízhiányos a bőröd, akkor is ezt a réteget kell megcéloznod és táplálnod. Nem vagy biztos abban, hogy vízhiányos, esetleg vegyes bőröd van, ezért nem tudod, hogyan kezeld? Ebben segít a routin managerünk. 

Az irha, azaz a dermis

A dermisben találhatóak az érzőidegek végződései, a sok kisebb hajszálér, amely a hőszabályozásban is szerepet kap, de a tápanyag szállítása is a feladatai közé tartozik. Itt vannak továbbá a faggyúmirigyek, hajhagymák, szőrhagymák. 

A dermis, azaz irha tehát a hámréteg hátországa, tápanyaggal látja el, emellett a másik irányba védelmi, szigetelő funkciója is van, mivel sejtjei begyógyítják a sebeket, alsó rétege kollagénből és rostokból álló párna. A benne lévő idegsejteknek pedig üzenettovábbító funkciójuk van, az érzékelés eszközeiként segítenek kapcsolatot teremteni a külvilággal.

Miért fontos tehát a dermis? A bőr tömörségét, rugalmasságát a kollagén adja, esztétikai szempontból tehát ez a funkció lehet számunkra fontos. A fiatal, egészséges telt és tömör bőr megőrzése. 

Milyen hatóanyagok tudnak működni a dermis-rétegben?

Mindannyian sokat hallunk az utóbbi időben a kollagén fontosságáról. Bőrünk feszességének megőrzői ezek a fehérjemolekulák. A kollagén előállítása a dermis rétegben történik. A kollagénmolekulák nem pótolhatóak úgy a bőrben, hogy kívülről magunkra kenjük, mert szerkezete annál sérülékenyebb és összetettebb a működése. 

Ahhoz, hogy a bőrt kollagéntermelésre ösztönözzük például C-vitaminra van szükségünk, melyet akár krém formájában is használhatsz. A C-vitamin és származékai serkentően hatnak a bőr kollagéntermelésére, ezáltal lassítva a bőr öregedését és támogatva annak feszességét, de ilyenek egyes peptidek is, melyek a kollagén szintéziséért felelős fibroblaszt sejteket stimulálják. 

A hypodermis, azaz bőralja

A bőralja a legalsó rétege a bőrnek, itt találhatóak a zsírsejtek, melyek feladata a test, a csontok védelme a külső hatásoktól. De a hormontermelésben és a hőszigetelésben is szerepe van. Az itt található zsírsejteket kollagénrostok kötik össze, és vérerek hálózzák be. A zsírszövetek csökkenésének hatására veszíthetünk bőrünk teltségéből. 

Hogyan kezeljük?

A bőraljának bőrápolás tekintetében nincsen szerepe, mert a felszívódó krémek idáig nem jutnak el.

Tehát szépségápolási szempontból a bőr legfelső és középső rétege az, melyekre érdemes és kell is hatnunk. Ezeknek a rétegeknek a megfelelő ápolásával meg tudod őrizni a bőr védelmi funkcióját, illetve megelőzheted az arcbőr idő előtti öregedését. Hiszen friss, üde bőrt teremthetsz ha tudod, hogy mit és hogyan használj az arcápolás során.

 

 

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére