Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. :) Bővebb információ

A bőröd nem játék!! Kérdések és válaszok-Minden, amit a napvédelemről tudni kell!

A bőröd nem játék!! Kérdések és válaszok-Minden, amit a napvédelemről tudni kell!
 Inkább fizikai napvédő javasolt? Mi a fizikai fényvédelem mellett tettük le a voksunkat, hiszen ezekben nincsenek vitatott vegyi anyagok, régóta alkalmazzák már, minden oldalról körül járták és elismerték fényvédő hatásukat. Ezek az ásványi anyagok pajzsként védik a bőrt kívülről, anélkül, hogy a káros sugarakat beengednék. Nem szívódnak be a bőrbe, nem okozhatnak sejt szinten károsodást. Míg a kémiai vegyi anyagok közt vannak vitatott anyagok, amikről 100%-ig nem tudják még megmondani...

Miért annyira fontos védeni legnagyobb szervünket a napsugárzástól? fontos tudni, hogy az UV sugárzás 3 tartományra oszlik: UVA (320-400 nm), UVB (280-320 nm),  és UVC (100-280 nm) sugarak. Az UVC sugarak a legrövidebb hullámhosszú sugarak, ezeket az ózon réteg teljesen kiszűri, és nem érik el a föld felszínét, így az UVC sugarak ellen nem kell védekezni. Az UVB sugarak talán a legismertebbek, azok égetik meg bőrt, ha nem vigyázunk. Azonban fontos figyelmet szentelnünk az UVA sugaraknak is, melyek noha gyors és látványos károsodást nem okoznak, lassan és alattomosan öregítik a bőrt, és elősegítik a bőrrák kialakulását is. Védekezni tehát az UVB és az UVA sugarak ellen kell. 

Bizonyos felmérések során kiderült, hogy egyes kémiai naptejekben olyan vegyületek is találhatóak, amelyek elősegítik a szabadgyökök kialakulását, ezzel pedig rombolják egészségét, és gyorsítják öregedését - ez valóban így van? Inkább fizikai napvédő javasolt? Mi a fizikai fényvédelem mellett tettük le a voksunkat, hiszen ezekben nincsenek vitatott vegyi anyagok, régóta alkalmazzák már, minden oldalról körül járták és elismerték fényvédő hatásukat. Ezek az ásványi anyagok pajzsként védik a bőrt kívülről, anélkül, hogy a káros sugarakat beengednék. Nem szívódnak be a bőrbe, nem okozhatnak sejt szinten károsodást. Míg a kémiai vegyi anyagok közt vannak vitatott anyagok, amikről 100%-ig nem tudják még megmondani, hogy hosszú távon milyen hatásai lehetnek az egészségünkre.

 

 

 

Mi ez az SPF tulajdonképpen? A fényvédő faktor (angolul SPF=Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. A faktorszám CSAK az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, a szintén káros UV-A sugárzással szembeni védelemről nem ad tájékoztatást. Tehát a bőr saját védelme mellett napozással tölthető idő  szorozva a használt naptej faktorszáma = az a maximális idő, amit NAPONTA a napon tölthetünk anélkül, hogy leégne a bőrünk. A következő táblázatot alapul véve kiszámolhatjuk, hogy egy adott naptej használata mellett, mennyi időt tölthetünk a napon anélkül, hogy megpirulnánk.

 

 

 

 

 

Jellemzők

Napvédő nélkül napon tölthető idő

15-ös faktorszám mellett

 

1-es bőrtípus

Haj: szőke vagy vörös Szem: világoskék
Bőr: fehér, szeplős

2-5 perc

kb. 30 perc

2-es bőrtípus

Haj: szőke
Szem: kék, zöld vagy szürke 
Bőr: fehér, kissé barnul

5-10 perc

kb. 2 óra

3-as bőrtípus

Haj: sötétszőke, világosbarna
Szem: szürke, zöld vagy barna
Bőr: bézs, barnulni képes

10-20 perc

kb. 3 óra

4-es bőrtípus

Haj: barna
Szem: barna
Bőr: kreol, jól barnul

20-40 perc

kb. 3 és fél óra

5-ös bőrtípus

Haj: sötétbarna
Szem: sötétbarna
Bőr: sötétbarna, gyorsan barnul

40-60 perc

jellemzően nem ég le

6-os bőrtípus

Haj: fekete
Szem: sötétbarna, szinte fekete
Bőr: sötétbarna, fekete

jellemzően nem ég le

jellemzően nem ég le

 

 

A kémiai fényvédők egy másik problémája, hogy a bennük található vegyületek egy részének hatékonysága is megkérdőjelezhető, a szakértők által leginkább kifogásolt szempont például az UVA-sugarak elleni alacsony védelmi szint - lehet, hogy megveszek egy 50 SPF-es terméket, ami nem is véd UVA ellen, ami a legfontosabb volna?Egy napvédőnek, fényvédőnek hívott terméknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Minden olyan terméknek, amit napvédőnek/fényvédőnek hívnak, van egy minimális védelmi követelménye, ami a következő:

-legalább 6-os napvédő faktorú UVB védelem (SPF 6)

-a napvédő faktor 1/3-ának megfelelő UVA védelem.

-A fényvédő faktorral (SPF) párhuzamosan az UVA elleni védelemnek is arányosan növekedni kell.

-Az UVB és UVA védelemre vonatkozó állítások csak akkor tehetők, ha a védelem egyenlő vagy nagyobb a fent megjelölt szinteknél.

-A fényvédő (napvédő) termékre vonatkozó UVB és UVA védelemre vonatkozó állításokat, megfelelő mérésekkel kell alátámasztani.

- Csak akkor véd megfelelően egy termék az UVA sugárzás ellen megfelelően (legalább a napvédő faktor SPF 1/3-a értékben) ha a következő kis piktogram fel van tüntetve a terméken, az SPF értéken kívül.  Amennyiben ezt a piktogramot látod, a fényvédőd az UVA sugarak ellen is védelmet ad.


Tényleg a fizikai fényvédők javasoltak inkább? Miben más, mint a kémiai?
A kémiai fényszűrők úgy fejtik ki hatásukat, hogy a bőrben felszívódva elnyelik az UV sugarakat. A fizikai fényszűrők pedig az UV-sugarak visszaverésével, vagy szétszórásával fejtik ki hatásukat, akárcsak egy tükör.

A kémiai fényszűrők általában több összetevő kombinációját tartalmazzák, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak mind az UVA és UVB sugarak ellen.

 A fizikai szűrők mind az UVA és UVB sugarak elleni védelemben hatásosak. Két legismertebb fajtájuk a titán-dioxid és a cink-oxid. Ezek az ásványi anyagok nem tartoznak a vitatott vegyi anyagok közé, úgy védik a bőrt a káros sugaraktól, hogy azok nem szívódnak fel a bőrben, így kizárt, hogy sejtjeinkben kárt okozzanak.  Sokkal kevésbé irritálják bőrünket, biztonságosak és minden fajta UV sugárzás ellen széleskörű védelmet adnak.

Kell valami spéci dologra figyelni, ha fizikai napvédőt használunk? Rendkívül fontos az elegendő mennyiségű fényvédő termék alkalmazása!

A terméken megjelölt napvédő faktor (SPF) védelmi szintjének elérése érdekében a fényvédő termékeket 2 mg/cm2 mennyiségben szükséges alkalmazni, amely egy átlagos felnőtt test esetében 6 teáskanálnyi napvédő terméknek (kb. 36 gramm) felel meg. Kisebb mennyiségű fényvédő termék alkalmazása esetén a védelem csökken. A megadott mennyiség felének használata esetén a védelem akár kétszer-háromszor is kevesebb lehet.

Fényvédelem esetben a gyártónak minden esetben a teljes terméket kell bevizsgáltatni!  Maga a termék készítője nem határozhatja meg önállóan az adott termék SPF mértéket. Nincs olyan vizsgálati eredmény, hogy „kb SPF25 faktor”! A vizsgálatok minden esetben PONTOSAN meghatározzák a termék faktorszámát! Ezért óvakodj azoktól a „fényvédőktől”, ahol a leírásban hasonlóak szerepelnek: 

„Irodalmi adatok alapján körülbelül 10-es faktorú fényvédő hatása van...“

„Teljeskörű UVA és UVB védelem, 25 faktornak megfelelően.”

„minimum SPF20-as védelem az UVA és UVB sugárzás ellen“

„kb 25-ös fényvédelemmel”

Érdemes még odafigyelni arra, hogy ne legyenek a fényvédő ásványi anyagok nano méretűek. Egy termékben a nanoanyag formájában jelen lévő összetevőt egyértelműen jelölni kell a címkézés összetevők (“Ingredients”) listáján. A nanoanyag összetevő nevét a „nano” szó követi zárójelben. pl. ZINC OXIDE [NANO]

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Napvédelem SPF
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére