Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. :) Bővebb információ

A Jázmin illata, mint természetes stresszoldó

Jázmin illata, mint természetes stresszoldó

Egy német kutatócsoport bebizonyította, hogy a jázmin virágának bódító illata a váliumhoz hasonló nyugtató hatást fejt ki, azonban a szedatív gyógyszerektől eltérően nincs semmiféle mellékhatása. Számolt be róla a Journal Of Biological Chemistry...

A jázmin név a perzsa yasmin szóból ered, amelynek jelentése „isten ajándéka”. A növénynek több mint 300 fajtája létezik, melyek többsége a világ trópusi éghajlatú területein él, bár néhány fajta hidegebb régiókban is megtalálható.

Olaját gyakran emlegetik a stressz, szorongás, depresszió, kimerültség, menstruációs görcsök és menopauzás szimptómák természetes gyógyírjaként, sőt sokan afrodiziákumként tartják számon.

Hanns Hatt professzor vezetésével a Ruhr University kutatói több kísérlet során azt tapasztalta, hogy a virág illatanyagának oly erős a nyugtató hatása, hogy a megfigyelt állatok egy idő után minden tevékenységüket abbahagyták és a sarokba húzódva nyugodtan ücsörögnek.

A kutatók agyszkenner segítségével megbizonyosodtak arról, hogy a jázmin illatának vegyi komponensei az agysejtek GABA receptorainak működésére vannak hatással, ami csökkenti az állatok szorongását, relaxált állapotba kerülnek, nyugodtabbá válnak.

A német kutatók illatminták százait tesztelték, hogy meghatározzák azok GABA receptorokra gyakorolt hatásait egerekben és az emberi szervezetben. Ezek során megállapították, hogy a jázmin illata több mint ötszörösére növeli a GABA receptorok hatékonyságát, valamint a nyugtatókhoz hasonló hatást fejt ki, miközben egyáltalán nem kell számolnunk a gyógyszerek alkalmazásakor felmerülő komoly mellékhatásokkal, úgy mint depresszió, szédülés, alacsony vérnyomás, izomgyengeség és csökkent koordinációs készség.

A jázmint már az ókori görögök és egyiptomiak is aromaterápiás szerként használták. A jázmin illatanyagának molekulái belégzést követően a véráramba, majd az agyba jutnak, ahol befolyásolják az érzelmek kontrollálásáért felelős limbikus agyterületet. Az esszenciális jázminolaj pozitívan befolyásol számos biológia faktort, köztük a szívfrekvenciát, a stressz szintjét, a vérnyomást, a légzést, az immunfunkciók működését és a libidót. Görcsoldó és enyhe fájdalomcsillapító hatása is van. Bőrön alkalmazva bőrnyugtató, tonizáló és regeneráló hatása miatt alkalmazzuk.

Az intenzív édes jázminillat a női parfümök 83%-ban, a férfi illatszerek 33 %-ban felfedezhető. 1 kilogramm tiszta jázminesszenciához több mint 5 millió virágot kell begyűjteni, ezért a természetes jázmin rendkívül értékes és drága alapanyag. Sajnos emiatt sok kozmetikumban megpróbálják lemásolni az eredeti jázmin illatot és többségében szintetikus formában találhatóak meg az olcsóbb illatszerekben. A Jázmin illatnak szintetikus formában nincs semmilyen aromaterápiás hatása!!!

A PHI kozmetikumokban és BotanicOil  kozmetikumokban 100% természetes Jázmin aromavizet és olajat használunk, melyekkel több termékünkben is találkozhatsz.

Jasmine Green Tea tonik

Jasmine Green Tea kollagén booster fluid

BotamicOil Jasmine butter Jázminvaj

AZ eredeti egész publikációt a következő linken találjátok pdf formátumban angol nyelven

http://www.jbc.org/content/early/2010/05/28/jbc.M110.103309.full.pdf+html

Tartalomhoz tartozó címkék: jázmin natúrkozmetikum természet
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére