A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. :) Bővebb információ Rendben!
Termékek Menü

Bánovics Marcsi készített interjút a Phi kozmetikumok tervezőjével, Mariannal

Bánovics Marcsi készített interjút a Phi kozmetikumok tervezőjével, Mariannal

Mit tanácsolsz azoknak, akik először próbálnak ki gyógynövényekből készült krémeket?

Akik csak most ismerkednek a natúrkozmetikumokkal, érdemes bőrpróbát végezniük, hogy kiderüljön, nem allergiások e a temék valamelyik komponensére. Először talán furcsa lehet a krémek natúr illata. A szintetikus, intenzív illatú parfümökkel illatosított krémekhez szokott orrnak  biztosan. Viszont ha leszoktatjuk az orrunkat a mű illatokról, rövid időn belül az illatérzékelésnek egy új dimenziója nyílik meg előttünk. Egyszerűen jobb lesz a szaglásunk. Én „illatos”, finomítatlan bio olajokat, növényi kivonatokat használok a krémkészítéshez! Ezért a krémeknek van egy természetes, a növényre jellemző háttérillata, amit még a legcsodásabb természetes illóolajok sem fednek el teljesen.

 

Jó bornak nem kell cégér. És a jó natúrkozmetikumnak? Ha kellene, a Phi natúkozmetikumok megálmodója és megalkotója a gyönyörű mosolyú Rácz Mariannának keresnie sem kellene önmagánál jobbat.Tökéletes megtestesítője annak a filozófiának, amit kézzel készített kozmetikumai is sugallnak. "Természetesen szép vagy. " 

Három gyermek mellett vágtál bele. Hogy képzeljük el, hogy indult az egész?

Régi vágyam volt, hogy természetes gyógymódokkal, alternatív szépségápolással foglalkozzak. Annak idején ezért tanultam természetgyógyászatot.....Aztán egy kalandos rendezvényszervező kitérő után egyre erősebb volt bennem a vágy, hogy végre azzal foglalkozhassak, amit szeretek, ami igazán érdekel  és kibonthassam a bennem rejlő lehetőségeket. Nagypapám vegyész, nem áll távol tőle a kozmetikumgyártás.   Elmondtam neki, mit szeretnék, s bár voltak fenntartásaim, hiszen míg én teljes mellbedobással a természetes oldalt képviselem, ő pedig a vegyi anyagok világában mozog otthonosan, mégis sikerült megtalálnunk azokat a természetes módszereket, természetes eredetű anyagokat, melyekkel később csodás dolgokat tudtunk közösen alkotni. Így születtek meg, az ő támogatásával  az  első natúr krémek. Innen már nem volt megállás, elkapott egy hullám bennünket, aminek a hátán szörfözünk azóta is Timi barátnőmmel és üzlettársammal, aki szebbnél szebb dizájnt varázsol a krémek köré:-)

Mi volt a legnehezebb a kezdetekben? 

A bőség zavara. Komolyan. Rengeteg recept ötlet keringett a fejemben. A variációs lehetőségek tárháza óriási. Megszámlálhatatlan gyógynövény, magolaj, a sheavaj mellett számtalan különleges natúr vaj, különböző kivonatok sokasága, illóolajok, porok, vitaminok, bio hatóanyagok, segédanyagok állnak rendelkezésre….. Mint Aliz Csodaországban, úgy éreztem magam kezdetekben. Rengeteg energiára, időre és lelkesedésre volt szükség, mire kikísérleteztük, mely anyagok, összetevők harmonizálnak egymással. (Hozzáteszem, a családom és ismerőseim ezeknek a kísérleteknek nagyon örültek :-D) És ez még csak az induló első 10 termék volt. Biztosan állíthatom, hogy ez egy életen át tartó kihívás. Nincs olyan nap, hogy ne jutna eszembe egy újabb recept, de ma már tudok gyorsan szelektálni. 

Mi illetve ki inspirál, vezérel?

Ez egy összetett dolog. Egyik oldalról azt gondolom, hogy a krémkészítés egy kicsit művészet  A természet inspirál engem első sorban. De volt már olyan is, hogy meghallottam egy zenét, elkapott egy hangulat és jött az „ihlet”… majd megszületett egy piros gyümölcsös natúr habkrém, enyhe marcipán illattal. Aki már próbálta a Phi termékeket, csak megerősített abban, hogy a kézzel elkészített krémeknek „lelkük van”. Egészen mások, mint a multik polcairól levett futószalagon készült krémek.  Odafigyelés van bennük, törődés van bennük és az sem elhanyagolható, hogy örömmel készítem. Legtöbbször azt is tudom, hogy kinek.  A lélekre szintúgy hatnak, mint a testre. A nyár, eső, napsütés, egy hűs szellő, az erdő csendje, a fák susogása, a hajnali madárcsicsergés, a méhek zümmögése, madarak éneke, a patak zubogása mind-mind benne vannak egy kicsit a tégelyben a csodás összetevők mellett. Ez az egyik oldal, a dolgok már-már spirituális része. Ez szép, szerintem nagyon kell a mai rohanó világunkban, de sajnos nem elég! Másfelől pedig: Ez egy komoly szakma, ami pontosságot, precizitást, szaktudást igényel. Kémiában is toppon kell lenni. Komoly számításokat kell végezni, mérni, számolni kell. Még így is, hogy minden termék parabén-mentes, SLS-mentes, nincs benne  szintetikus tartósítószer, illatanyag, illetve kőolajszármazék. Nagyon sokan azt gondolják, hogy natúrkozmetikumokat készíteni olyan, mint összedobni egy ebédet. Pedig nem. Ezt nem lehet elbohóckodni. Ez az alkotási folyamat száraz, de szükséges, rendkívül fontos része. Nagyon kell figyelni az arányokra, mert a természetes anyagokra is igaz, hogy ami kicsiben orvosság, az nem megfelelő mértékben árthat. Itt jönnek képbe az én mentoraim: Nagypapám a vegyész múltjával, Torma Viktória vegyészmérnök, aki emellett szintén természetgyógyász-fitoterapeuta ési óriási szaktudásával támogat. 

Mit tanácsolsz azoknak, akik először próbálnak ki gyógynövényekből készült krémeket?

Akik csak most ismerkednek a natúrkozmetikumokkal, érdemes bőrpróbát végezniük, hogy kiderüljön, nem allergiások e a temék valamelyik komponensére. Először talán furcsa lehet a krémek illata. A szintetikus, intenzív illatú parfümökkel illatosított krémekhez szokott orrnak  biztosan. Viszont ha leszoktatjuk az orrunkat a mű illatokról, rövid időn belül az illatérzékelésnek egy új dimenziója nyílik meg előttünk. Egyszerűen jobb lesz a szaglásunk. Én „illatos”, finomítatlan olajokat, növényi kivonatokat használok a krémkészítéshez! Ezért a krémeknek van egy természetes, a növényre jellemző háttérillata, amit még a legcsodásabb természetes illóolajok sem fednek el teljesen. Az is természetes , hogy a finomítatlan, szűz és jelentősebb tápértékkel bíró olajok kevésbé stabilak, mint amelyek finomításon estek  át, vagy mint egy kőolajszármazék. A finomítatlan szűz olaj értékes alkotóelemei olajtól függően 6-12hónap után veszíteni kezdenek magas minőségükből. Azaz a belőlük készült krémek eltarthatósága rövidebb. Többek között ezért is van az, hogy a Phi kozmetikum krémjei max 1 év eltarthatóságot garantálnak zárt rendszerű tégelyekben.  Ennek örüljünk. Azt gondolom, egy krémnek nem szükséges 12 hónapnál tovább elállnia. Mint ahogy egy tápanyagokban gazdag élelmiszernek sem…A Phi termékek olyan kiszerelésben vásárolhatóak , melyek néhány hónap alatt kényelmesen elhasználhatóak.  Illetve még egy érdekesség, mely nagy különbség a sorozatgyártott multi termékek és a kézműves natúrkozmetikumok között:  Az alapanyagokat a természet adja, a természet pedig változékony természetű… ezért színük, illatuk, a szezonális különbségeknek, a termőtalaj minőségének és az alapanyag fajtájának megfelelően változhat.. Mindezek miatt, noha mindig ugyanazt a receptet követem, egy-egy Phi krém elkészítésénél, egy kicsit mindig egyedi, egy kicsit mindig speciális lesz a végeredmény. ...és a színek. Egy natúrkozmetikum színes.

Mi alapján döntötted el milyen termékeket forgalmazz?

Azt döntöttem csak el, hogy milyen termékekkel kezdjük meg a forgalmazást. Először a kezdeti szűk vásárlói köröm, ismerősök, barátok igényeihez igazodtam. Ősz volt, a hideg idő is meghatározó volt. Tápláló, testesebb, nagyobb védelmet nyújtó és regeneráló termékekre volt szükség.  De ez egy nyitott ajtó, hiszen folyamatosan folynak a termékfejlesztések. A környezeti hatások, az évszakok változásával az újabb vásárlói igények mentén folyamatosan jövünk ki újabb és újabb natúr-termékekkel.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: natúrkozmetikum