Az étkezés hatása a bőrre
Természetes, hogy életmódunk kihat a bőrünk állapotára. A dohányzás, a kevés alvás, a rossz étkezés is meglátszik bőrünkön. Ha valaki rugalmas és tömör, szép bőrt szeretne, akkor érdemes az arckrémek mellett az életmóddal is megtámogatnia azt. Például nagyon sokat számít a mozgás is. Mivel fokozza az anyagcserét, felélénkíti a vérkeringést, ezért a rendszeres mozgás feszesebbé teszi a bőrt. Hiszen a dermis hajszálerei ugyanúgy részt vesznek az oxigén- és tápanyagszállításban, mint a test érhálózatának egésze. Ezért a jó véráramlással érhetjük el, hogy a méreganyagok gyorsan távozzanak a bőrből, a tápanyagellátás pedig javuljon. Ennek a folyamatnak a szép és rugalmas bőr lehet a leglátványosabb eredménye. Így hat ki a sportolás még a bőr állapotára és megjelenésére is.
Az étkezés persze a másik nagyon fontos dolog, hiszen a bevitt tápanyagok hatással vannak a bőrre is. Egyrészt a tápanyagok felszívódása miatt számít, hogy legyen az emésztésünk, másrészt pedig természetesen az is fontos, hogy mit eszünk. Tápanyagokban, a bőr állapotára is ható vitaminokban gazdag ételeket érdemes fogyasztani. Mindjárt mutatjuk, melyek a mi tippjeink!
A citrusfélék csodatevő hatása
A citrusfélék szinte csodát tesznek a bőrrel, hiszen a C-vitamin és származékai nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, és a kollagéntermelést is serkentik. Hatékony gyulladáscsökkentő, ezért javíthat a bőrpíron, és az enyhébb gyulladásokon. A C-vitamin tehát egy csodaszer, viszont arckrém formájában igazán kényes anyagról van szó, mivel hőre, fényre és oxigénre is érzékeny, instabil kémiai elemről van szó, ezért könnyen és gyorsan kezd el bomlani.
Ilyen, stabil C-vitamin származékokat tartalmazó krém az Anti-age vadrózsakrémünk, vagy a C2 maximum MAP C szérum bojtorján kivonattal és a Ránctalanító Ibolyás szérumunk A+C+E vitaminnal és ibolya kivonattal.
Olajos magvak: éljen az E-vitamin
Az olajos magvak főként az antioxidánsok, az omega 3, és a magas E-vitamin tartalom miatt tesznek jót a szervezetnek, és a bőrnek. Segít a bőr hidratáltságának megőrzésében, a rugalmasság, a megfelelő nedvességtartalom ugyanis nagyon fontos. Az Omega 3 zsírsavak a bőr nedvességmegtartó erejét ugyanúgy erősítik, ahogy a gyulladást képesek csökkenteni.
Az E-vitamin a szabadgyökökkel szemben hatásos, melyek a bőr öregedését gyorsítják azzal, hogy instabil sejtekre vadásznak. Ezért minden olyan tápanyag, amely képes felvenni a harcot ezekkel a részecskékkel, a fiatalság megőrzését támogatja. Ez az oka annak, hogy a magas E-vitamin tartalmú ételek sokat segítenek abban, hogy megőrizzük a bőr rugalmasságát, fiatalságát.
Igyál sokat az egészséges bőrért
Ha sok folyadékot iszunk, akkor könnyebben és gyorsabban fog tisztulni a bőrünk, mivel a víz kiüríti belőle a toxikus anyagokat. Ezért javul az esélyünk az akné ellen, hiszen a méreganyagok, melyek hatására begyulladhat a bőrünk, időben kiürülhetnek. De nem csak ezért fontos a sok folyadék fogyasztása. A száraz, vízhiányos bőr kialakulása ellen is a megfelelő folyadékbevitel a megoldás. Hiszen így feltöltődik a bőr nedvességgel, de jobb lesz a vérellátás is a dermisben, erről pedig már tudjuk, hogy nagyon sokat tesz a bőr szépségéért.
A víz feltölti a sejteket, ezért sokkal kevésbé fognak látszódni a mimikai ráncok annál, aki megfelelő mennyiségű, azaz legalább naponta két liter folyadékot iszik. Emellett a kollagénképzéshez is szükség van vízre. Ezért a sok C-vitamin és a sok folyadék együtt már rengeteget hozzáad a bőr fiatalodásához.
/>
A víz megkötésében segít a bőrápolás leglátványosabb és legtutibb hatóanyaga, a hialuronsav. Ezért az összhatást látványosan felturbózhatod például a Desert’s fountain glycoin és hialuron szérumunkkal.
Az antioxidánsok fontossága
Az antioxidáns szintén kifejezetten fontos hatóanyag a bőr számára. A hatásmechanizmusának az lényege, hogy a káros szabadgyökök megkötésével lelassítja a bőr öregedését. A szabadgyökök ugyanis oxidációt indítanak el a bőrben, mert reakcióba lépnek az instabil részecskékkel. A szabadgyökök ugyanis folyamatosan elektronokra vadásznak, és gyengébb kötésű molekulákat szétszedve állnak össze velük új molekulákká, ennek köszönhetően sérülnek az ép molekulák, ezzel pedig öregítik, roncsolják a bőrünket.
Az antioxidánsoknak pedig az a szerepe, hogy megkössék a szabadgyököket, hogy azok ne szedjenek szét újabb és újabb molekulákat. Ezért az antioxidánsok aktív bőrfiatalító szerek.
De milyen ételekben található antioxidáns? Az alma és a citrusok mellett a spenót, a zöld tea, a kakaóbab, de olyan zöldségek, mint a cékla és a káposzta, a bab, a répa mind-mind bővelkednek ebben a hatóanyagban.
Ha arckrém formájában is megtámogatnád a bőrödet antioxidánsokkal, akkor választhatod az Asta Urban Care sejtregeneráló antioxidáns szérumot, amely a kollagéntermelést is stimulálja a bőrben, miközben hatóanyagai között antioxidánsokat is találunk.
Az A-vitamin: répa
A répa nem csak A-vitamin tartalma, de a benne található, előbb említett antioxidánsok, jelenlétével is támogatja a fiatalság megőrzését. De miért szeretjük kifejezetten az A-vitamint? Azért, mert ez a zsírban oldódó vitamin lassítja az öregedést, és támogatja a bőr egészségét. Az A-vitamin a szem és a bőr vitaminja. Elővitaminjának nevezzük a béta-karotint, mert képes a szervezetben retinollá, azaz tiszta A-vitaminná alakulni. Az A-vitaminnal megelőzhető a bőrszárazság, sőt, a bőr idő előtti öregedése is, mivel gyorsítja a sejtek megújítását.
Marhahús és tengeri herkentyűk: a kollagénfogyasztás
A dermisben, a bőr középső rétegében található a bőr tömörségét adó kollagén. Ez az az anyag, melynek a bőr fiatalsága, rugalmassága köszönhető. Sok minden forog a kollagén körül, ezért már az C-vitaminnal kapcsolatban és a víznél is szóba került. Miért? Mert a kollagén mindennek a lelke, a bőr feszességének központi kulcsa. Arcra kenve a kollagén nem tud felszívódni, ezért krém formájában nem vihetjük fel az arcunkra. Két dolgot tehetünk. Marhahús és más magas kollagéntartalmú étel fogyasztásával pótolhatjuk, bár nem fog 100%-osan felszívódni a szervezetben. A legújabb kutatások szerint délután szívódik fel a legjobban, és marhakollagént érdemes fogyasztanunk.
A C-vitamin származékai viszont kollagéntermelésre serkentik a bőrt, ezért ha jól felszívódó és stabil C-vitamin származékokkal ápoljuk bőrünket, akkor elérjük, hogy több kollagént termeljen.
C-vitamint, antioxidánsokat és E-vitamint is tartalmaz például az áfonyakivonatot és szilvamagolajat tartalmazó Bakuchioil+C Slow Age krémszérumunk, mely ezáltal segíti a bőr megújulását.
Ezekkel az ételekkel sokat teszünk bőrünk szépségéért, de az sem árt, ha az említett hatóanyagokat az arcunkra kenjük. Persze, ahogy a cikk is megmutatta, nem minden esetben tehetjük meg ezt, ezért fontos, hogy képben legyél, tudatos legyél. Az pedig biztosan nem fog ártani, ha több komponensű krémet használsz, melyeknél az alkotóelemek egymás hatását is erősítik. A mi krémeink ilyenek.