A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. :) Bővebb információ Rendben!
Termékek Menü

Kuruzslók a kozmetikum iparban

Ez a poszt nagyon kikívánkozott már belőlem. Sok olyan vásárlóval találkozom személyesen, akik komoly bőrproblémákkal küzdenek. Jóhiszeműen hallgattak olyan tanácsokra, melyek mögött a világon semmilyen szaktudás nem volt. Bedőltek ígéretesen hangzó termékek reklámjainak, vagy nem professzionális, házilag kevert krémeket használtak a hatóanyagok és illóolajok ismerete nélkül... és bedőltek azoknak az embereknek, akik bőrproblémákra megoldást ígérő tanácsadónak hirdetik magukat, valódi szakmai tudás nélkül.

Nem múlik el nap anélkül, hogy ne jönne szembe velem a közösségi médiában olyan poszt/hirdetés/bejegyzés,  ahol bőrápolási tanácsot osztogat boldog-boldogtalan. Ezek között pedig a legveszélyesebbek azok a “tanácsadók”, akik ekcémára, betegségre ígérnek gyógyulást kozmetikumokkal anélkül, hogy annak hatását bárki igazolta volna. Ezt a törvény szigorúan bünteti! (Btk 187. paragrafus) Kozmetikum nem ígérhet gyógyhatást, egy gyógyhatású készítmény teljesen más termékbesorolás és engedélyeztetési eljárás alá esik, mint egy kozmetikum. Veszélyesek lehetnek azok a kozmetikai termékek, melyek pl. nappali arckrémként fényérzékenyítő összetevőket, fototoxikus illóolajat tartalmaznak (mint például grapefruit, bergamot, narancs, citrom, petrezselyem, orbáncfű).

 

Sokszor találkozunk olyannal is, amikor sminkes, kozmetikus, vagy aromaterapeuta átlépi a kompetenciája határait és ad olyan jellegű bőrgyógyászati tanácsot, amit csak orvos adhatna. Lássuk be, édeskevés arra hivatkozni, hogy milyen sok könyvet olvastam erről vagy arról. Mások egészsége nem játék! Ha pedig ezek a magukat tanácsadónak kikiáltó emberek visszafordíthatatlan bőrelváltozásokat okoznak, vajon felelősséget tudnak-e majd vállalni? Hol van a határ, és hol kezdődik a felelősségre vonás? Kérlek, gondold át alaposan, kitől fogadsz el tanácsot, kinek a termékében bízol! Ha problémád adódik a bőröddel, ne találgass, ne a neten kutakodj, hanem első lépésben keress fel egy orvost! Második lépésben pedig jó, ha tudod, ki is adhat neked bőrápolási tanácsot. Ha komoly bőrproblémád van, vagy bőrbetegség gyanúja merül fel benned, diagnózist senki, hangsúlyozom, SENKI más nem állíthat fel, csak és kizárólag ORVOS. Ha ezt valaki mégis megteszi, akinek nincs ilyen végzettsége, azt kuruzslónak, szélhámosnak hívják, ezt pedig a törvény bünteti. Erről szintén a Btk. 187. paragrafusa rendelkezik. Tehát: az első, hogy menj el egy bőrgyógyászhoz. Ha van egy diagnózis a kezedben, már sokkal közelebb kerültél a megoldáshoz. A legtöbb esetben hormonális gondokat jelez a bőr leromlott állapota, ilyenkor egy endokrinológus sokat segíthet majd rajtad. Vagy dietetikus, mert a probléma gyökere gyakran a táplálkozással hozható összefüggésbe.

Ha nyitott vagy az alternatív medicina, a természetes gyógymódok felé, egy okleveles fitoterapeuta, természetgyógyász, vagy szintén okleveles(!) életmód-tanácsadó más perspektívából néz majd a problémádra, és a holisztikus (az ember egészét vizsgáló, rendszerben gondolkodó, nem csak a problémára fókuszáló) szemlélet mentén kiegészítő, szelíd terápiás megoldásokat tud javasolni. Ezekkel jó esélyed van arra, hogy hosszú távon megoldást találj a problémádra, de diagnosztizálni és szembemenni az orvos szakvéleményével nekik sincs jogosultságuk! Ezen terapeuták tevékenységét kormányrendelet szigorúan szabályozza. Azt is tudd, hogy önmagában aromaterapeuta végzettség sem létezik. Az aromaterápia hivatalosan a fitoterápia szak alá tartozik. Tehát, csak az végezheti hivatalosan, aki egészségügyi szakdolgozó természetgyógyász, fitoterapeuta szakképesítéssel rendelkezik. Vagyis ezek az emberek is csak okleveles végzettséggel rendelkező egészségügyi szakdolgozók lehetnek, akik megtalálhatóak egy nyilvános adatbázisban, pontosan azért, hogy le lehessen őket ellenőrizni. Ezek az emberek mind olyan iskolát végeztek, ahol évekig tanultak. Anatómiát, élettant, kórélettant, természetgyógyász alapismereteket, illetve ha ezekből sikeres központi állami vizsgát tettek, csak utána szakosodhattak a választott irányra, majd szakvizsga után állami oklevelet szereztek.

Egyéb, NEM betegségre vonatkozó bőr- és szépségápolási kérdésekben pedig kizárólag minimum kozmetikus szakember véleményét fogadd el! Egy jó kozmetikus gyönyörűen karban tudja tartani a bőrödet és hasznos szépségápolási tanácsokat adhat. Kozmetikai hatóanyagokra vonatkozó kérdések tekintetében pedig akkor jársz jó helyen, ha az illető gyógyszerész, kozmetikai vegyész vagy gyógynövényszakértő fitoterapeuta, hisz (főleg) a natúrkozmetikumokban rengeteg növényi kivonatot használnak. Na de honnan tudhatod, hogy ki a szakember, és ki nem az? Az egészséged nem játék. A bőröd viszed vásárra, ha rossz emberben bízol. Ezért kérlek, hogy kételkedj, mielőtt bárkihez tanácsért fordulnál, vagy ha valaki tanácsokat osztogat (itt a neten is), amikor bőrápolás témában szeretnél tájékozódni! Kérdezz rá az illető végzettségére, sőt tovább megyek, akár a nyilvántartási vagy oklevél számára (mert akinek van ilyen, az nem titkolja, boldogan megosztja majd veled!), hogy biztos lehess abban: van jogosultsága tanácsot adni neked. Ha tényleg aromaterapeuta, fitoterapeuta, gyógyszerész, egészségügyi dolgozó, akkor érdemes rákeresni a nevére az ÁEEK azaz Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvános adatbázisában, ahol minden egészségügyi szakdolgozót, orvost, gyógyszerészt nyilvántartanak, és ebben az adatbázisban te is könnyedén eligazodhatsz. A végzettsége alapján pedig meggyőződhetsz az illető hitelességéről, arról, hogy valóban az, akinek vallja magát. Szerencsére Magyarországon sok hiteles szakember van, akinek érdemes adni a véleményére, hallgatni a tanácsára. Sőt, ma már sok kisebb-nagyobb hazai kozmetikummárkát képviselnek szakképzett, hiteles, nagyszerű emberek, akik értik a szakmájukat: gyógyszerészek, kozmetikai vegyészek, fitoterapeuták. A bőröd nem játék, ne a kóklerekre hallgass!

https://kereso.enkk.hu/  Az én nyilvántartási számom ez: Rácz Marianna 255216 Keress rá nyugodtan! ☺