Barion Pixel
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. :) Bővebb információ

Mi a natúrkozmetikum titka?

Egy kis fogalommagyarázat: Mi az a natúrkozmetikum?

Mindenekelőtt tisztázzuk a natúrkozmetikum fogalmát. Hiszen nem csak arc- és testápoló krémekről van szó, hanem egy komplett szemléletről. Környezettudatosság, a természet felé fordulás, tudatos gondolkodás és döntéshozás a szépségápolásban, és életünk minden területén. Így foglalnánk össze röviden azt a szellemiséget, amely az irányzat mögött rejlik.

a natúrkozmetikum titka

A natúrkozmetikum jelentése

A natúrkozmetikum szűkebb értelemben, a pontos definíciót tekintve olyan arc- és testápolási termék, amely természetes anyagokból készül, nem tartalmaz szintetikus kémiai anyagokat. Ez kihathat az állagukra, színükre és illatukra is. Visszafogott natúr illat és természetes szín jellemzi ezeket, hisz nem tartalmaznak sem szintetikus parfümöt, sem színezékeket. A natúr termékek színét és illatát a természetes alapanyagok színe és illata adja.

Tehát a natúrkozmetikumok szintetikus adalékanyagoktól és funkcionális segédanyagoktól mentesek. Köztudott, hogy a leggyakrabban használt szintetikus emulgeálók, például Peg-ek, vagy oldószerek, mint a glikolok egyes fajtái az érzékeny bőrt irritálhatják. Akár allergiás reakciót is okozhatnak. A natúrkozmetikumokban a funkcionális segédanyagok is natúr forrásból származnak, sőt, sok esetben a bőrre pozitív hatásúak, például hidratáló és bőrpuhító tulajdonsággal is bírhat egy-egy ilyen funkcionális összetevő. 

A PHI kozmetikumokra ez egyértelműen igaz, mert a szemléletünkhöz kapcsolódva kifejezetten odafigyelünk arra, hogy a segédanyagok, hordozóanyagok is támogassák a bőrápolást. Hogy mik ezek az anyagok? Funkciójuk szerint emulgeálók, melyeknek az a feladata, hogy a zsírmolekulákat és a vízmolekulákat összekösse, illetve a különböző sűrítőanyagok, tartósítószerek, oldószerek és nedvesítőanyagok tartoznak ide. 

Mindennek ellenére a natúrkozmetikumok esetében is tájékozódj az adott termék összetételéről, hogy tisztában legyél, milyen növény, esetleg illóolaj található benne.

A PHI kozmetikumok esetében illóolajat arcápoló termékek esetében egyáltalán nem, vagy csak nagyon alacsony koncentrációban használunk, (egyedül a Vadrózsa arckrémben) hogy elkerüljük az esetleges irritációt, hisz tévhit, hogy attól mert egy kozmetikum natúr, kizárt az érzékenység, vagy allergiás reakció valamely összetevőre.

Összességében ha natúrkozmetikumot használsz, akkor 100%, hogy nem kell aggódnod például a kőolajszármazékok, parabének, pegek és szintetikus oldószerek jelenléte miatt, abban viszont biztos lehetsz, hogy természetes alapanyagok: növényi olajok, vajak, gyümölcsök, virágok vagy akár zöldségek kivonatai, gyógynövények alkotják a kozmetikumodat.

Minősítés

Azt is fontos tudni a natúrkozmetikumokról, hogy nem elég, ha a gyártó natúrkozmetikumoknak nevezi őket, hanem azzal kapcsolatos kritériumoknak is meg kell felelniük. Hiszen szintetikus kozmetikai termékekhez is lehet az eladhatóságért népszerű virágokat, gyógynövényeket keverni. De attól, hogy gyógynövény, növény van bennük, nem válnak natúrkozmetikummá. A Nemzetközi Szabványügyi testületnek alaposan dokumentált standardjai vannak például az ellenőrzött minőségű, organikus anyagok felhasználására, melyek feltételei annak, hogy egy terméket natúrkozmetikumnak lehessen nevezni. Ezek az ISO16128-1 és ISO16128-2-es standardok. Tehát csak azok a termékek lehetnek natúrkozmetikumnak minősítve, melyek megfelelnek a kritériumoknak.

Mi a Phinél például odafigyelünk arra, hogy káros anyagoktól mentes, megújuló energiaforrásokból származó, környezetbarát anyagokból készült termékeket állítsunk elő. Ezért nem csak arckrémeink természetesek, hanem az előállításuk és csomagolásuk módja is környezetbarát. Ezt bizonyítja az Ultragreen és Naturix minősítésünk.

Szépségápolás a múltban: a természetes alapanyagok története

Mielőtt a technológiai fejlettséggel és az azzal párhuzamosan kialakuló fogyasztói társadalommal egyetemben meg nem jelentek a szintetikus anyagokat használó szépségápolási termékek, sőt, a nagyüzemű ipari termelés, a szépségápolás is teljesen máshogy nézett ki. Alapanyagait az elérhető gyógynövényekből nyerte, főleg a népi világban, ahol nem csak a gyógyulást, de a szépülést is a gyógynövényektől, azokból készült kencéktől és olajoktól várták. Mostanára pedig ismét itt tartunk: megjelent és egyre jobban fokozódik az igény a természetes egyszerűségre, a szépségápolás mellett az életünk minden területén. Azonban van egy nagyon fontos különbség ebben a múlt és a jelen között: ma a professzionalizációra is igény van. 

A különböző alapanyagok ismeretét, az ezzel kapcsolatos tudást akkoriban generációról generációra adták át egymásnak az emberek. Ez a tudás nem volt általános, ezért nagyon megbecsülték azokat az embereket, akik ehhez értettek, pótolva a modern kor gyógyszerészeit, kozmetikai termékfejlesztőit, sőt, sokszor az orvosait is. Napjainkban ezt a gyógynövényekkel, azok hatóanyagaival kapcsolatos tudást a farmakognózia tudományága őrzi és gyarapítja. A farmakognózia szakága a fitoterápia, amely a növények hatóanyagainak felhasználásával foglalkozik, például a bőrgyógyászat és a kozmetika megközelítéséből. Ilyesfajta tudás felhasználásával a múltból merítve, de a modern ismereteket felhasználva lehet korunk igényeinek megfelelő, természetes arcápolószereket készíteni. 

Egyszerűség, tudatosság, szépség

A natúrkozmetikumok mögött egy egész szemlélet húzódik meg. Hiszen nem csak szintetikus kémiai vegyületek kerülésével függ össze. Hanem arra is figyelünk, hogy a minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. Minél több természetes anyag vegyen minket körül, és minél nagyobb harmóniában éljünk a világgal és a természettel. 

Pont ezért jellemzi a natúr termékeket a letisztult, általában újrafelhasználható csomagolás, a minimál stílusú design. A szépséget nem kell túlgondolni, hiszen pont az egyszerűségben rejlik. Emellett mind a csomagolás, mind a természetes alapanyagok egyszerre testesítik meg és mutatják a külvilág felé a környezettudatos gondolkodást, hangsúlyozva annak fontosságát.

A Phi natúrkozmetikumaira is ez a szemlélet jellemző. Az alapanyagok kiválasztása során arra is odafigyelünk, hogy azok megújuló energiaforrásból származzanak, káros anyagoktól mentesek legyenek. Valamint természetesen arra is odafigyelünk, hogy az előállítás során alkalmazott technológiák is környezetbarátok legyenek. 

Mi a natúrkozmetikumok hatásosságának a titka?

Szögezzük le, hogy egy natúrkozmetikum nem attól lesz hatásos, hogy növényi alapú, vagy természetes. Ez önmagában azt garantálhatja, hogy nem tartalmaz szintetikus anyagokat. 

Az igazán jó natúr arcápolási cikkek titka a szakértelem. Az számít, hogy a megfelelő hatóanyagok, kivonatok és segédanyagok legyenek megfelelő arányban és összhangban vegyítve. Az alapanyagok legyenek kompatibilisek egymással, ne akadályozzák egymás hatását. Így a megfelelően választott natúrkozmetikum biztosan szebbé teszi a bőröd, segíti annak a problémának a megszüntetésében, amire használod, és nem fog kárt okozni a bőrödben hosszútávon és rövidtávon sem. 

A természetes jó, a szintetikus rossz?

A mi szemléletünk szerint a tudatosság a legfontosabb. Azt valljuk, hogy egy modern nő tudja, hogy mit miért vásárol! Ellenáll a csábító kísértésnek, amely olyan sok irányból ér minket, fogyasztókat, és a tudatos döntések mellett teszi le a voksát. A felesleges vásárlási kényszer helyett tájékozódik, és eldönti, hogy mire van szüksége, és ez alapján választ terméket. Olyan terméket, amiről tudja, hogy miért veszi, mit tartalmaz, és miért van rá szüksége. 

Fontos tehát, hogy a természetes kozmetikum egyik előnye az, hogy az általunk hozott döntésben, a szintetikus anyagok kerülésében, és annak előállításának környezettudatosságával támogat minket. A másik előny a bőrünkre kifejtett hatás, mely egy igazán jó, átgondolt és professzionális krém esetében mindenképpen hozni fogja a várt eredményt, sőt, akár le is körözheti azt.

Manapság egyre több helyről hallani, hogy a natúrkozmetikumok hatástalanok. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez a kijelentés ebben a formában egy tévhit. Ez ugyanúgy egy lesarkított hamis ténymegállapítás, minthogy a szintetikus kozmetikumok mind károsak.

Valóban egyes szintetikus krémeknek gyanúsan gyors és látványos a hatásuk, de sok esetben csak egy luxus bőrérzetet kapunk, mely ugyanolyan gyorsan el is tűnik a bőrünkről.

A szilikonok például semmihez sem fogható luxus bőrérzetet adnak mindaddig, amíg a szilikon a bőrön van.  A rövidtávon kellemes hatás azonban nem jelenti azt, hogy hosszú távon is hidratál, vagy épp kisimítja a ráncokat a szóban forgó krém. A természetes anyagok máshogyan működnek, olykor lassabban fejtik ki a hatásukat és rendszeres használatra is szükség van.

Az is tény azonban, hogy csak attól nem lesz jó egy krém, hogy natúr, vagy szintetikus. Léteznek nagyon jó minőségű és hatású szintetikus krémek is, és egy natúrkozmetikum is lehet hatástalan és irritatív (például, ha egy nappali arckrémben olyan illóolajokat, vagy növényi kivonatokat használnak, amelyekben fényérzékenyítő komponensek  is találhatóak) , ha nem megfelelő szakmaisággal készült. 

Összességében tehát a natúrkozmetikumok titka a mögöttük álló szemléletben, hatásuk pedig a szakmai háttérben rejlik. Mindenki döntse el maga, hogy miben hisz, milyen elveket vall, és hogy milyen krémekre, kozmetikumokra van szüksége. A legfontosabb az, hogy olvasson, tájékozódjon, legyen tudatos! 

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére