A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. :) Bővebb információ

Párizsban járt a PHI

Párizsban járt a PHI

Az In Cosmetics nemzetközi szakkiállítás résztvevői voltunk idén tavasszal. Alig várta az egész szakma, hogy újra reflektorfénybe kerüljenek a kozmetikum alapanyagok. Mi pedig, hogy képviselhessük hazánkat, és megismerkedjünk a szakma legújabb eredményeivel. Beszámoló következik.

 

Az In Cosmetics szakkiállítás

Az In Cosmetics 1990 óta létező szakkiállítás, amelynek az a célja, hogy összefogja a szakmát. Már az első évben 80 kiállító és 900 látogató volt jelen, ekkor Birminghamben rendezték meg. Mára már ez az egyik legnagyobb szakkiállítás, amit kozmetikumgyártóknak szerveznek meg minden évben. 

A világ minden tájáról érkeztek alapanyaggyártók és kiállítók egyaránt, a legnagyobb, leghíresebb óriás multik ugyanúgy jelen voltak, mint a kisebb gyártók és a még kisebb manufaktúrák.

A kiállítók mindannyian kozmetikum alapanyagokat sorakoztattak fel az autentikus shea vajtól kezdve a bio és natúr olajokon át a legújabb biotechnológiai fejlesztésekig. Sőt a parfüm alapanyagok és a dekorkozmetikum alapanyagai is helyet kaptak a szakkiállításon.

Ameddig a szem ellát, különlegesebbnél különlegesebb olajok, kivonatok, növényi vajak, hidrolátumok, illóolajok, bio alapanyagok, hatóanyagok, innovatív technológiák stb. sorakoztak a kiállítók pultjain a világ minden tájáról. Noha mi letettük a voksunkat a natúrkozmetikumok mellett, azért titkon belestünk a szintetikus alapanyagokat gyártó hatalmas cégek laborjaiba is, de nem győzött meg a paraffinszármazékok, szilikonok, PEG-ek és műanyag gélképzők vitathatatlanul érdekes, de számunkra szemfényvesztő világa. Maradunk a natúrkozmetikumoknál. 

A legújabb trendek

Számunkra nagyon hasznos volt a konferencia. Megismertük 2022-23 trendjeit is. Hogy melyek ezek?

  • A répa és annak kivonatai: a belőle készült szuperkritikus extraktum, hidrolátum, zsírosolaj és illóolaj. Hogy miért kap ekkora figyelmet a répa? Azért, mert az A-vitamin kifejezetten fontos anyaga a bőrnek, emiatt pedig fontos szépségápolási alapanyag. Tiszta formája a sokat emlegetett retinol, mely szabályozza a hámsejtek osztódását, másrészt támogatja a bőr védelmi rendszerét. Ami pedig nagyon fontos számunkra, hogy  ezáltal segít csökkenteni a ráncok mélységét. A répában szintén jelenlévő béta-karotin pedig antioxidánsként viselkedik, azaz megvédi a sejteket károsító szabad gyököktől a bőrt, és még a pigmentek eloszlására is pozitívan hat. Így hát nem csoda, hogy a répa fókuszba került a naturkozmetikumiparban. Hisz ezen a területen mindenki keresi a szintetikus anyagok természetes alternatíváját.

  • Az astaxanthin: Az astaxanthin egy természetes színezőanyag, színe  piros-narancssárga.  Főleg tengeri algákban található. Közeli rokona például a béta-karotinnak, valamint a luteinnek. Az egyik legnagyobb előnye, hogy képes elnyelni az ultraibolya sugarakat. A másik nagyon fontos hatása, hogy fellép a szabadgyökök ellen, melyek a káros anyagok hatására felszabadulnak, és e során a folyamat során elszakadnak a bőr szépsége számára oly fontos kollagénrostok, és ezáltal a bőr elveszíti rugalmasságát, ráncos lesz. Az astaxanthin azonban erős és hatékony, lipid formájú antioxidáns, amely ezt a folyamatot meg tudja akadályozni. Az astaxanthint mi is nagyon kedveljük, például fontos alapanyaga az Urban Care szérumunknak, mely a blue light, valamint az UV sugárzás hatásai ellen fellépő anti age termékünk.

  • A  bakuchiol: A harmadik nagy sláger idén a bakuchiol, amely egy antioxidáns növényi kivonat. Hatása nagyon hasonlít a retinoléra, mert ugyanúgy dolgozik a bőrön, serkenti a kollagéntermelést, kisimítja a ráncokat és halványítja a pigmentfoltokat. De bizonyos helyzetekben a bakuchiol  jóval kíméletesebb módon fejti ki a hatását. Például érzékeny bőrűeknek nagyon jó alternatíva lehet. Fontos azt is tudni, hogy sokkal lassabban lehet eredményt elérni vele, mint a retinollal. Azonban mivel nem fényérzékeny anyag, szemben a retinollal, ezért nappali szérum, krém formájában is használhatod, és más anyagokkal együtt is sokkal biztonságosabban kombinálható. 

  • Állagok és eljárások tekintetében a fermentált alapanyagok és a könnyed textúrák (cloudy) voltak idén fókuszban.

 

Tapasztalatok: hol vagytok, magyarok?

Egymást érték a workshopok, tanfolyamok és előadások. Nagyon hasznos és izgalmas volt a szakkiállítás. Azonban nekünk volt egy kis hiányérzetünk. Méghozzá az, hogy a magyarországi alapanyagbeszállítók illetve kisebb-nagyobb kozmetikai cégek hiányoztak a vásárról.

A franciákról mindenki tudja, hogy kozmetikum és parfüm nagyhatalomnak számítanak. Hiszen például Grasse és környéke is méltán híres, mint a francia kozmetikumgyártás bölcsője. Azonban a kozmetikumiparban mi, magyarok is aktívan jelen vagyunk. Egyrészt valaha gyógynövény nagyhatalom voltunk, de most is komoly szerepünk van, ha alapanyagokról van szó. Ott van például a szarvasgedei kamillánk, melyet a mai napig olyan márkák vásárolnak, mint a Lush vagy a L’occitane. 

Itt Magyarországon csodálatos növényi magolajaink vannak, megkockáztatom, hogy a legjobbak, amiket valaha próbáltam, éppen ezért ahol a formula megengedi, ott mi a Phinél csak hazai alapanyagot vásárolunk. 

Természetesen az itthon elérhető olajokra gondolok, mint szőlőmagolaj, sárgabarackmag-olaj, csipkebogyóolaj/vadrózsaolaj, meggymagolaj, homoktövisolaj, levendula illóolaj, muskotályzsálya illóolaj, és társai. 

Azonban mindennek ellenére nem találkoztunk egyetlen magyar kiállítóval sem. Rajtunk kívül ebben a hatalmas szakmai térben, a többezres tömegben csak három magyar kozmetikum gyártóval futottunk össze.

Ezen azért csodálkoztunk, mert a nagy magyar márkákon kívül az elmúlt években nagyon sok magyar natúrkozmetikum gyártó vállalkozás tűnt fel, és véleményem szerint ez egy olyan hely, ahol nagyon sokat lehet tanulni, fejlődni. 

Meglátni, hogy mik az aktuális trendek a nemzetközi piacon, mik a legújabb kutatások, klinikai eredmények, leginnovatívabb alapanyagok és merre halad az ipar. Mi pedig mindezekről nem akarunk lemaradni, ezért jövőre is ott leszünk. A lényeg, hogy rengeteget tanultunk a 3 napban, amit igyekszünk a  jövőben kamatoztatni és idővel ti is találkoztok majd az IN COSMETICS top hatóanyagaival a Phi legújabb formuláiban. Természetesen a legjobb magyar natúr alapanyagok mellett. :)

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére